it really was about time to try banana ice-cream. we saw it in so many different variations on so many blogs now - food bandits - vegans save the world - so we really wanted to create our own version.
if you are vegan just leave the caramel, it will still taste good and chrunchy because of the banana-chips. of course it´s not low on histamine (unless you can tolerate bananas) but of course it´s also glutenfree again! so here you go for the recipe.
ingredients (for 4 portions)
4-5 bananas
1 can sweetened condensed milk
100g bananen chips (e.g. from seeberger)
2-3 tbsp grated coconut
make caramel: place a kitchen towel or a
few layers of baking paper in a large pot, place the closed condensed milk can
inside and add enough water, so the can is totally covered with it. bring the
water to boil and leave simmer for 3hours with a lid on top (the kitchen towel avoids
that the can rattles in the pot). take care that the can is always covered with
water during the 3 hours, otherwise it might explode. when time is finished,
take out the can and leave cool down for at least 1hour.
banana-ice-cream: cut bananas into thin slices and leave for 2hours in
the freezer (place the slices on baking paper and side by side, so they cannot
stick to each other).
meanwhile put 80g of the banana chips into an airtight bag and smash with a
hammer carefully into smaller pieces. purée frozen bananas portion by portion with
an immersion blender (or blender). add 2/3 of the smashed banana-chips to the
banana-ice-cream, stir in and leave the ice-cream for 5min in the freezer. liquefy
a bit the caramel (it should be a bit solid after cooling down.) open the can
and put 1/3 of the caramel into a small pot, add a bit water or coffee – gives
a nice coffee-note – and heat up a bit. stir the caramel for 1-2min with a
whisk until the the caramel gets a nice smoothy consistence. now get the
ice-cream out of the freezer, fill a loaf pan or tupperware with ¼ of the
ice-cream, then spead strip-type some caramel on top, now add ice-cream again,
then caramel, then ice-cream, then caramel and at least ice-cream with the rest
of the smashed banana-pieces. leave the ice-cream for 2hours in the freezer. Use
some roasted grated coconut and banana-chips for garnishing (if you like it
sweet, you can add some more liquid caramel for topping).
es war wirklich an der zeit mal ein bananen-eis zu probieren. schon auf so vielen tollen blogs - food bandits - vegans save the world - haben wir davon gelesen, so dass wir endlich unsere eigene version kreieren wollten! wenn ihr euch vegan ernährt, lasst einfach das karamell weg (oder als vegane variante zubereiten), das eis schmeckt trotzdem noch sehr gut und ist durch die bananen-chips vor allem schön chrunchy. histaminarm ist das eis leider nicht (es sei denn ihr vertragt trotz HIT bananen) aber natürlich wie gewohnt glutenfrei. und eins ist es besonders: sehr lecker!
zutaten (für 4 portionen)
4-5 bananen
1 dose gezuckerte kondensmilch
100g bananenchips (z.b. von seeberger)
2-3 el kokosraspeln
karamell herstellen: einen großen topf mit einem
geschirrtuch oder mehreren blättern butterbrotpapier auslegen, die kondensmilch
verschlossen hineinlegen und den topf soviel mit wasser befüllen, dass die dose
komplett bedeckt ist. wasser zum kochen bringen und bei geschlossenem deckel
für 3stunden köcheln lassen (das geschirrtuch vermeidet, dass die dose zu laut
klappert). während der 3stunden darauf achten, dass die dose immer mit wasser
bedeckt ist, sonst könnte sie explodieren. nach den 3stunden aus dem topf
nehmen und min. 1stunde auskühlen lassen.
bananeneis: bananen in schmale scheiben schneiden und im tiefkühlfach
für wenigstens 2stunden einfrieren (dabei die scheiben auf backpapier legen -
immer nebeneinander, nicht übereinander, sodass sie nicht festkleben). 80g bananenchips
in einen frischhaltebeutel füllen und mit einem hammer o.ä. vorsichtig in kleine
stücke schlagen. gefrorene bananen mit einem pürierstab (oder standmixer) in
mehreren portionen pürieren, in einem gefäß eiscreme mit 2/3 der
kleingestampften chips vermengen und für 5min ins eisfach stellen. nun
karamelldose öffnen und zügig das karamell etwas verflüssigen (wenn das
karamell ausgekühlt ist, ist es etwas fest.) etwa 1/3 der menge in einem
kleinen topf erwärmen mit etwas wasser oder kaffee – gibt ein schöne kaffeenote
- und für 1-2min mit einem schneebesen zu einer glatten creme verrühren. eis
aus dem eisfach holen, eine längliche kastenform oder tupperware mit ¼ der
eiscreme befüllen, dann etwas von dem karamell streifenförmig darauf verteilen,
wieder eine schicht eiscreme, dann wieder karamell, wieder eiscreme, dann
karamell und zuletzt eiscreme mit den restlichen kleingestampften bananastücken
on top. für wenigstens 1-2stunden nochmal einfrieren. zum servieren ein paar
kokosraspeln rösten und mit bananenchips dekorieren. (süsse können gerne noch
etwas warmes karamell darüber geben).
Labels: glutenfree, ice-cream